ROBOT ALACAĞIM. NASIL SEÇMELİYİM

Rts Robotics

ROBOT ALACAĞIM. NASIL SEÇMELİYİM

Robot almaya karar verdiyseniz artık bu yatırımın size sağlayacağı faydaları değerlendirmişsiniz demektir. Bu konuda yıllar süren tecrübelerimiz ile söylemeliyiz ki çoğu yatırım bir sonraki yatırımın önünü açmaktadır. Özellikle robot yatırımının verimli olması yapacağını uygulamaya göre adapte edilmiş olması ve doğru entegre edilmiş olması bu süreçten en iyi şekilde çıkılmasında pay sahibidir. Son kararı vermeden önce değerlendirilmesi gerek bazı detaylar ve uzun vadede yatırımı verimli ve işlevsel kılacak bazı detayları hesap etmek gereklidir.

Robot yatırımı, yatırımcıya çok fayda sağlayabileceği gibi, ilk adımın yanlış atılması, daha işin başında kötü sürprizlere de yol açabilmektedir. Bu bağlamda belki de sektöründe çok ileri konuma taşınabilecek bir üretici geri planda kalabilmekte, rakipleri ile mücadele edememe konumuna gelebilmektedir.

Ülkemizde sıklıkla kullanılan robot markaları, dünyada da kabul görmüş üreticilerin ülkemize getirip pazarladıkları robotlardır. Çoğu zaman internet reklamlarında ve sonrasında diğer iş referansları ile ortaya çıkan bu markalar, yetenek itibariyle de kendi aralarında rekabet halinde olduklarından, sürekli olarak desteklenen bir ARGE birimine ve yatırıma sahiptirler. Bu bilinen her robot markasının optimum olarak belirli bir seviyedeki işleri yapabileceği anlamına gelmektedir.

Peki fark yaratan değerler nelerdir?

Görsel olarak dışarıdan görünmese de bazı markaların, mekanik sağlamlığı ve uzun vadedeki dayanımı diğerlerinden farklı olabilir. Aynı fark elektronik kısım için de geçerlidir. Bu seçimin yapılması, robotun günde kaç saat, hangi yükle, hangi hızda veya hangi ortamda çalışacağı ile direk bağlantılı olacaktır. Örnek çok sıcak bir çalışma ortamında kullanılacak olan robotun seçiminde, o iş için tasarlanmış ve giydirilmiş robotları kullanmalısınız. Bu seçim karşımıza boya robotları, ağır yük robotlarının seçinde de karşımıza çıkacaktır.

Robot Kontrolör (Robot denetleyici)

Bir robot aldığınızda, yanında gelen robot denetleyici, robotun, verilen görevleri icra etmesi için olmazsa olmaz bir yapı olacaktır. Bu yapının, çevre şartlarına uyumluluğu, havalandırma sisteminin ve filtre sisteminin sağlamlığı, genel elektronik ve sürücü altyapısının yalıtımlı olması ve korunaklı şekilde yer alması, çevre birimler ile haberleşme kabiliyetleri gibi hususlara dikkat edilmesi gerekecektir.

Bir robotun satın alınması sırasında yatırım maliyeti ve ödeme koşullarından başka düşünülmesi gereken hususları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Robotun, seçtiğiniz uygulama için referansları

Seçtiğiniz markanın, Türkiye ağındaki servis desteği

Seçtiğiniz robotun (yatırım maliyeti düşük olsa bile) yedek parça fiyatları ve yedek parça tedarikinin süresi

Robot yatırımından sonra üretim artık robotun varlığı ile şekillendirilmiş ve genel üretim yapısı buna göre planlanmış olacaktır. Dolayısı ile artık robotun durması, arıza yapması gibi hallere tahammül seviyeni düşecektir. Bu durumda yedek parçanın tedariki büyük önem arz eder.

 

 

Robotun entegrasyonu:

Blog yazılarımızda sıklıkla bahsettiğimiz entegrasyon hizmetinin var olması ve doğru şekilde yapılmış olması, robot yatırımınızın geleceğini belirleyecek seviyede önemli bir durumdur.

Robot yatırımı diğer makine yatırımlarından biraz daha özeldir.  Pres, CNC tezgâh, Lazer tezgâhı ve benzeri makine alımları gibi değerlendirilmemelidir.

Robot belirtilen tezgahlar gibi belirlenmiş görevleri standart olarak yapmak yerine, talep ettiğiniz işleri özelleştirilmiş şekilde yapar.

Bu da robot kurucusunun (ENTEGRATÖR) robot denetleyicisine yapacağı yazılımlar ile

Robot ile birlikte çalışacak ekipmanın tasarımı ve imalatının doğruluğu ve kalitesi ile

Robot ile haberleşecek diğer makinelerin, haberleşme verimliliği ile

Robotun güvenli şartlarda çalıştırılması ile, iş ve işçi güvenliğini sağlaması

İle mümkün olacaktır.

Dünya çapında robot satan bir markanın en özel müşterisi olamayabilirsiniz ancak , bir robot entegratörünün özel müşterisi olursanız alacağınız hizmetin kalitesi uzun vadede aynı kalitede olacaktır.